Rumowy keks

Reklama

Opis przygotowania

Masełko rozpuścić w rondelku i przestudź. Ubij białka z dodatkiem szczypty soli. Pianę ubij na sztywno a następnie dodawaj stopniowo cukier. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodawaj do słodkiej piany na przemian raz mąkę raz ostudzone masło. Mieszaj delikatnie by piana nie opadła. Suszone owoce wcześniej namocz w gorącej wodzie, osącz. Orzechy posiekaj na mniejsze kawałeczki. Ciasto wymieszaj z rumem dodaj bakalie, orzechy, kandyzowane owoce. Wszystko wylej na formę wcześniej wysmarowaną olejem i posypaną bułką tartą. Piecz w temp. 180 stopni przez 45 min. Po upieczeniu i przestygnięciu po wierzchu posyp cukrem pudrem.

Składniki

  • 1 kostka masła1 szkl białek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 szkl. bakalii
  • 1 szkl. mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 50 ml. rumu
  • cukier puder
  • 1 op. kandyzowanych owoców

Podobne przepisy do Rumowy keks