Ryż do sosów z mięs i drobiu

Reklama

Opis przygotowania

Do garnka wlać oliwę z oliwek-ok 3 łyżek, cebulę obrać pokroić w kawałki i zeszklić, dodać ryż i lekko podsmażyć, dodać kminek, pieprz, wymieszać i dodać kostkę rosołową rozpuszczoną w szklance cieplej wody. Wymieszać – dodać 1 i 1/2 szklanki cieplej wody doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogrzewanie garnka, przykryć pokrywką z dziurkami i dusić ok 20-25 min. Spróbować wodę jak mało słone dodać soli. Na koniec skropić sokiem z cytryny – jeżeli ryż nie będzie jeszcze gotowy dodać troszeczkę wody. Dusić aż ryż będzie al dente. W przypadku gdyby było zbyt dużo wody a ryż już zrobiony odkryć i zostawić na kilka minut do odparowania wody.

Składniki

  • 1 szklanka ryżu (250ml)1/2 cebuli średniej wielkości
  • szczypta kminku, sól, pieprz mielony
  • 1/2 kostki rosołowej
  • 1/2 cytryny
  • oliwa z oliwek

Podobne przepisy do Ryż do sosów z mięs i drobiu