Ryż po meksykańsku

Reklama

Opis przygotowania

Mięso mielone podsmażyć na patelni bez tłuszczu,posypać delikatnie solą,bazylią i mieloną papryką ,pomidory pokroić w mniejsze kawałki i razem z zalewą dodać do podsmażonego mięsa,wymieszać.Cebulę pokroić w kostkę i razem z ryżem delikatnie podsmażyć na oliwie,dalej postępować jak przy robieniu risotto czyli bulion dolewać dopiero jak pierwsza porcja się wchłonie .Do gotowego ryżu dodajemy przygotowane wcześniej mięso,odcedzoną z zalewy fasolę ,mieszamy wszystko razem i doprawiamy przyprawą do dań meksykańskich i pieprzem .

Składniki

  • 2 szklanki ryżu 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 30 dag mięso mielone
  • 1 puszka pomidorów bez skóry
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1-1.5 litra bulionu warzywnego
  • 2 łyżki przyprawy do dań meksykańskich
  • pieprz
  • 1 łyżeczka papryki mielonej-słodkiej
  • bazylia

Podobne przepisy do Ryż po meksykańsku