Sałatka obiadowa Karolinki

Reklama

Opis przygotowania

1. Ocet z cukrem zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Kapustę szatkujemy, kabaczka i pomidory kroimy w cieniutkie plasterki, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach.
3. Warzywa solimy, zalewamy olejem i wymieszane zostawiamy na ok 1 godzinę.
4. Odlewamy wodę, dodajemy zimny syrop z cukru i octu, mieszamy.
5. Napełniamy słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy ok 25 minut.
6. Podajemy zimą do obiadu;)

Składniki

  • 2 główki białej kapusty1 duży kabaczek lub cukinia
  • 1-1,5 kg marchwi
  • 1-1,5 kg pomidorów
  • 5-7 łyżek soli (wg uznania)
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki octu

Podobne przepisy do Sałatka obiadowa Karolinki