Sałatka z zielonych pomidorów

Reklama

Opis przygotowania

Zielone pomidory umyć,osuszyć pokroić w grubsze
plasterki,cebulę obrać pokroić w pólplasterki,
marchewkę umyć ,obrać pokroić w plasterki.
Pokrojone pomidory,marchew i cebulę włożyć do
naczynia wymieszać i delikatnie posolić,zostawić
na noc pod przykryciem.Następnego dnia z octu,
wody,cukru i przypraw zagotować zalewę.Z mieszanki
pomidorów,cebuli i marchwi odlać wytworzony sok.
Pomidorami z cebulą,marchwią napełnić słoiki,
zalać gorącą zalewą,zadbać o to,by do każdego
słoika trafił 1 liść laurowy i 1 ziarno ziela
angielskiego.Słoiki zakręcić włożyć do naczynia z
dnem wyłożonym ściereczką uzupełnić wodę przynajmniej do 3/4 wysokości słoika,gotować na
małym ogniu.Od momentu zagotowania gotować jsszcze
30 minut.Słoiki wyjąć ustawić dnem do góry do
ostygnięcia.
Zrobiłem dwie wersje tej sałatki,do drugiej zamiast marchewki dodałem pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę.

Składniki

  • 2 kg zielonych pomidorów2 duże cebule cukrowe
  • 1 marchewka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu 10%
  • 5 szklanek wody
  • 7 liści laurowych
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • sól

Podobne przepisy do Sałatka z zielonych pomidorów