Sałatka ziemniaczana

Reklama

Opis przygotowania

Wyszorowane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Wymieszać w salaterce
składniki sosu. Pokroić umytego selera i rzodkiewki na plasterki. Wrzucić do
sosu i wymieszać. Dodać pokrojoną dymkę, pokrojone w plasterki, ostudzone
ziemniaki i kiełki słonecznika. Wymieszać delikatnie tak żeby ziemniaki się
nie rozpadły. Podawać posypane dymką, natką selerową i przybrane rzodkiewkami.
My jedliśmy z grillowanym karczkiem.

Składniki

  • 600 g młodych ziemniaków3-4 łodygi selera naciowego
  • 5 cebulek dymek
  • sporą garść kiełków słonecznika
  • pęczek rzodkiewek
  • Sos:
  • 5 łyżek majonezu
  • 150 g jogurtu lub śmietany
  • 2 łyżki utartego chrzanu (zamiast chrzanu dałam musztardę francuską)
  • sól & pieprz
  • natka pietruszki

Podobne przepisy do Sałatka ziemniaczana