Schabowe cebulaczki

Reklama

Opis przygotowania

Schab rozbić jak na tradycyjne kotlety ,posypać przyprawą do mięsa wieprzowego i posmarować musztardą ,tak przygotowane mięso odstawić na około 1 godz .
Cebulę(dużą) pokroić w piórka,posypać solą i pieprzem , udusić na maśle do miękkości,pod koniec dodać miód .
Przygotowaną cebulę ułożyć na środku kotleta,zwinąć w "paczuszkę"i spiąć wykałaczkami .Mięso obsmażyć na oleju ,przełożyć do rondla podlać dwiema szklankami wody,dodać grzybki,liść laurowy ,pieprz kolorowy i jarzynkę .Cebulkę pokroić w kosteczkę i przesmażyć na tłuszczu w którym smażyło się mięso,dodać do sosu i wszystko razem dusić pod przykryciem do miękkości mięsa ,sos zagęścić mąką i ewentualnie doprawić do smaku .

Składniki

  • 5 ładnych kotletów schabowych 5 łyżeczek musztardy
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól,pieprz do smaku
  • przyprawa do mięsa wieprzowego około 5 łyżeczek
  • dodatkowo
  • 1 mała cebula
  • 1-2 suszone grzybki
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziaren kolorowego pieprzu
  • 1 łyżeczka jarzynki
  • 1 łyżeczka mąki
  • 2 łyżki oleju

Podobne przepisy do Schabowe cebulaczki