Płaty śledziowe opłukać pod strumieniem bieżącej wody, włożyć do miseczki zalać zimną wodą odstawić na 1 godzinę.Marchew i cebulę obrać, pokroić włożyć do garnka dodać liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu czarnego, cukier. Wlać ocet i wodę, zagotować. Po godzinie płaty śledziowe, odsączyć pokroić w dzwonka włożyć do słoika zalać przestudzoną marynatą, zakręcić wstawić do lodówki. Po 3-4 dniach po wyjęciu z zalewy, odsączone posypane świeżo pokrojoną w kostkę cebulką spożywać w wersji marynowanej.
WERSJA II
Tego samego wyjętego z marynaty śledzia po odsączeniu z marynaty włożyć do słoika ,dodać pokrojoną cebulkę ,zalać olejem "kujawskim" po 2 dniach spożywać jako śledzia w oleju.
Mój sprawdzony przepis.