Śledziowa sałatka kaszubska

Reklama

Opis przygotowania

Filety śledziowe pokroić w grube paski, ugotowane ziemniaki w plastry, a cebulę i ogórki w półkrążki. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie na kilkanaście minut, odcedzić, wystudzić i dodać do sałatki. Koperek pokroić nie za drobno i połączyć ze śmietaną. Wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą i dokładnie wymieszać.

Do sałatki pasuje żytni chleb, a najlepiej domowy, kaszubski, wypiekany z żytniej mąki z dodatkiem roztartych ziemniaków.

Składniki

  • - 250g filetów śledziowych matjas a’la węgorz firmy SEKO S.A. (1 opakowanie), - 5 średnich ugotowanych ziemniaków,
  • - 1 średnia cebula,
  • - 2 średnie kiszone ogórki,
  • - 100g rodzynek,
  • - 1 mały pęczek koperku,
  • - 250ml kwaśnej śmietany,
  • - sól, pieprz do smaku.

Podobne przepisy do Śledziowa sałatka kaszubska