Słodkie ślimaki

Reklama

Opis przygotowania

KRUCHE CIASTO:
Mieszamy wszystkie składniki na jednolitą masę, obwjamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na godzine.
Z kawałka schłodzonego, kruchego ciasta rozwałkujemy rękami 10 cm paluszki. Jeden z końców zawijamy tworząc grzbiet, z drugiego końca tworzymy pyszczek ślimaka. Przyprawiamy różki z orzechów pinoli i posypujemy grzbiet ślimaka pokruszonymi orzechami.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) przez ok 25 minut.

Składniki

  • Składniki na kruche ciasto :350 g mąki
  • 3 żółtka (białka sprawiają że ciasto wychodzi twarde)
  • 200 g margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia GALLWE
  • orzeszki pinoli
  • drobno pokrojone orzechy włoskie

Podobne przepisy do Słodkie ślimaki