Słodkie wiatraczki

Reklama

Opis przygotowania

Z podanych składników zagnieść szybko, gładkie ciasto i schłodzić około 30 min w lodówce .
Schłodzone ciasto, rozwałkować na cienki placek, pociąć na kwadraty, naciąć od rogów do środka i założyć w wiatraczki.
Wiatraczki smażyć w głębokim tłuszczu,gdy będą rumiane osączyć na papierowym ręczniku.
Zimne ciastka, posypać delikatnie cukrem pudrem i na łączeniu rogów posmarować kleksem z nutelli. Część wiatraczków nabić na patyczki do szaszłyków, resztę zostawić jak ciastka.

Składniki

  • 1/2 kg mąki pszennej 5 dag cukru
  • 6 dag masła
  • 1/2 szklanki śmietany 12%
  • 2 jajka
  • 2 łyżki dowolnego alkoholu
  • szczypta soli
  • dodatkowo:
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia
  • około 3 łyżki nutelli

Podobne przepisy do Słodkie wiatraczki