Sos pieczarkowy

Reklama

Opis przygotowania

Pieczarki opłukać i pokroić w grube pół plastry. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Rozpuścić na patelni masło, zeszklić cebulę. Wsypać pieczarki i dusić przez chwilę, posypać rozmarynem i pieprzem.
Śmietanę wymieszać z mlekiem i roztrzepać z mąką.
Wlać na patelnię i mieszając podgrzewać.
Proponuję doprawić solą gotowy sos, aby pieczarki nie puszczały zbyt dużo soku podczas smażenia.
Można posypać posiekanym szczypiorkiem lub inną zieleninką.

Składniki

  • 10 dużych pieczarek1 duża cebula
  • 6 łyżek śmietany np.18%
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • szczypta rozmarynu
  • pieprz i sól do smaku
  • 5 dag masła

Podobne przepisy do Sos pieczarkowy