Szarlotka

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto:
Z podanych składników zagniatamy szybko kruche ciasto i chłodzimy w lodówce.

Jabłka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i zasypujemy cukrem, dolewamy około 1/2 szklanki wody, rozgotowujemy je do ulubionego momentu (ja lubię jak są jeszcze małe kawałeczki owoców). Biszkopty mielimy na drobno i dodajemy do gorących jabłek, dokładnie mieszamy.
Schłodzone ciast dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na wielkość blaszki, wykładamy jednym ciastem blaszkę, wykładamy na nie jabłka i przykrywamy drugim ciastem. Pieczemy w temp 180st około 60 min. Ostudzone ciast posypujemy obficie cukrem pudrem.

Składniki

  • Ciasto:20 dag margaryny
  • 60 dag mąki
  • 20 dag cukru
  • 3 jajka
  • 150 ml jogurtu o smaku jabłkowym
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 1.1/2 kg jabłek
  • 10 dag biszkoptów
  • 1/2 szklanki cukru
  • Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania

Podobne przepisy do Szarlotka