Szarlotka kukurydziana

Reklama

Opis przygotowania

1. Żółtka wbić do szklanki, dolać mleka do 2/3 jej wysokości. Ze składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować i wyłożyć na nienatłuszczoną blaszkę.

2. Ciasto w blaszce posypać płatkami kukurydzianymi. Ułożyć jabłka pokrojone w plastry, posypać je mieszaniną cukru, cynamonu i gałki. Rozwałkować 2 część ciasta, wyłożyć na jabłka. Na cieście rozsmarować ubite białka.

Ciasto można posypać cukrem pudrem lub posmarować glazurą: szkl. pudru, 2 łyżki mleka, 1/2 łyżeczki cukru waniliowego. Wszystko dokładnie wymieszać. Glazurą polać gorącą szarlotkę.

Składniki

  • CIASTO: 2 żółtka,
  • 2i1/2 szkl. mąki,
  • szczypta soli,
  • kost. margaryny,
  • 1/2 szkl. cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki śmietany.
  • DODATKOWO:
  • szkl. płatków kukurydzianych,
  • 10 średnich jabłek,
  • szkl. + 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 białka.

Podobne przepisy do Szarlotka kukurydziana