Szarlotka z mleczną pianka

Reklama

Opis przygotowania

Białka ubić ze szczypta soli, dodać cukier i nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec 30 minut. Wystudzić.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Oprószyć cukrem i smażyć 15 minut. Dodać do nich proszek galaretki i wymieszać, lekko ciepłe wyłożyć na biszkopt. Wystudzić.

Smetanę ubić z cukrem, dodać tężejące galaretki. Wyłożyć na masę jabłkową. Na wierzch polać polewą czekoladową i schłodzić.

Składniki

  • Biszkopt:4 jajka
  • pół szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 2 łyżeczka cukru
  • Masa śmietanowa:
  • 1/2 litr śmietany 36%
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • polewa czekoladowa

Podobne przepisy do Szarlotka z mleczną pianka