Szaszłyki z kiełbasą i ananasem

Reklama

Opis przygotowania

Kiełbasę pokroić na w miarę równej grubości krążki. Plastry ananasa osączyć, pokroić każdy na 6 kawałków. Nadziewać na szpadki szaszłykowe na przemian. Na dużej patelni rozgrzać olej, ułożyć szaszłyki, smażyć do zrumienienia obracając aby przysmażyły się ze wszystkich stron. Można też upiec je w piekarniku albo, jeszcze lepiej, na grillu. Sos: majonez wymieszać ze śmietaną, ketchupem, papryką, dodać posiekane drobno kawałki ananasa i ew. rozrzedzić nieco syropem, wymieszać dokładnie. Szaszłyki podawać na gorąco. Mogą być doskonałą przystawką albo daniem na kolację. Sos podajemy w osobnym naczyniu.

Składniki

  • ok. 50 dkg cienkiej, chudej, ale dobrze przyprawionej kiełbasykilka krążków ananasa z puszki
  • 2 łyżki oleju
  • sos: 4 łyżki majonezu + 2 krążki ananasa + 4 łyżki śmietany + 2-3 łyżki ostrego ketchupu + trochę syropu spod ananasa + 0,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej

Podobne przepisy do Szaszłyki z kiełbasą i ananasem