Sznycel z grzybami

Reklama

Opis przygotowania

Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać i pokroić, ale niezbyt drobno. Dymkę posiekać. Kotlety rozbić (niezbyt cienko, najlepiej przez kawałek folii spożywczej, nie porozrywamy mięsa i nie będzie pryskać); oprószyć z obu stron solą i pieprzem.
Kotlety panierować kolejno w mące, jajku roztrzepanym z mlekiem i bułce tartej, smażyć do zrumienienia, z obu stron. Na drugiej patelni roztopić masło, wrzucić grzyby i smażyć kilka minut aż się lekko zrumienią, dodać posiekany czosnek, dymkę (trochę szczypioru zachować do dekoracji), doprawić i smażyć jeszcze przez kilka chwil. Na każdym kotlecie ułożyć porcję grzybów, posypać szczypiorkiem. Dodatkiem mogą być np. gotowane ziemniaki i mizeria obficie posypane koperkiem.

Składniki

  • 0,5 kg grzybów leśnych mieszanych (ew.pieczarek)1 pęczek cebulki dymki ze szczypiorem
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 spore kotlety wieprzowe (np. ze schabu środkowego)
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mleka
  • 3-4 łyżki mąki
  • 1 szklanka bułki tartej
  • do smaku: sól i świeżo mielony pieprz
  • do smażenia: olej

Podobne przepisy do Sznycel z grzybami