Szwedzki tort kanapkowy

Reklama

Opis przygotowania

Składniki mas do nadzienia wymieszac kazdą w osobnym naczyniu. Chleb układac 3 kromki dlugosci na 2 szerokosci na tacy wyłożonej folią aluminiową. Kazda warstwe smarujemy masą solidnie, nie oszczędzajac zeby tort nie wyszedł za suchy. Pamietajmy ze chleb bedzie czerpał wilgoc z masy. Przykrywamy nowa warstwą chleba (kromki ukladac jak "cegly " nie bezposrednio jedną kromkę na drugiej). Posmarowa drugim nadzieniem przykryc chlebem, dac warstwe trzecia, znowu chleb. Wierzch wysmarowac cieniutko majonezem, boki również. Przykryc wszystko folia i odstawic na noc. Przed podaniem udekorowac wg wałsnego pomysłu (mozna uzyc warzyw i owoców, pełna dowolnosć).

Ja udekorowłam jajkami na twardo, czastkami pomidora, ogórkami konserwowymi, papryka, szynką konserwową, natka pieruszki swieza i suszona, pomidorkiem koktajlowym. Boki obsypałam suszona pietruszką.

Była to moja druga proba tortu kanapkowego w pełni udana. Przepis na ktorym sie wzorowałam to:
www.swiat-kuchni.yoyo.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=47&Itemid=40

Składniki

  • 2 biale tostowe chleby-nadzienie na pierwsza warstwe:
  • 200g pasztetu miekkiego lekkiego do rozsmarowania sie
  • bialego twarozku typu philadelfia
  • rozgnieciony zabek czosnku (można dac granulowany)
  • jedna czerwona papryka
  • -nadzienie na druga warstwe:
  • 200g wedzonej szynki szwardzwaldzkiej
  • jedna czerwona cebula
  • 250g gestej smietany
  • odrobine mocnej musztardy i majonezu
  • pieprz i sol do smaku
  • - trzecia warstwa:
  • pozostałosc pierwszej masy
  • 3 małe ogórki konserwowe posiekane
  • 2 ugotowane jajka drobno posiekane
  • sol, pieprz do smaku
  • majonez i smietany po 2-3 łyzki
  • natka pietruszki suszona
  • -dekoracja
  • gesty majonez
  • jajka na twardo
  • pomidory, całe i koktajlowe
  • ogórki konserwowe
  • papryka
  • szynka konserwowa
  • natka pieruszki swieza i suszona

Podobne przepisy do Szwedzki tort kanapkowy