Torcik- złoty kasztanek

Reklama

Opis przygotowania

Biszkopt;
Białka ubić na sztywno i nadal ubijając dodawać cukier, po jednym żółtku, mąkę z proszkiem a na koniec olej. Gotowe ciasto wylać do tortownicy o średnicy 25 cm i upiec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor.

Masa:
Z mleka odlać 0,5 szklanki i rozpuścić w nim obie mąki i proszek cappuccino, pozostałe mleko zagotować z cukrem i startymi 6 kasztankami. gdy się zagotuje wlać do niego mieszankę mączną i ugotować budyń. Po ostudzeniu utrzeć go na gładką masę z masłem. Na koniec dodać drobno posiekane 5 kasztanek i wymieszać.

Rodzynki sparzyć i odsączyć, następnie zalać rumem i odstawić na 15 minut po czym również odsączyć. Do rumu z pod rodzynek połamać czekoladę i postawić na małym ogniu aby się rozpuściła. Galaretki rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wrzącej wody.
Tortownicę wyłożyć folią aluminiową. Na dno włożyć upieczony i ostudzony biszkopt na nim rozsmarować połowę masy budyniowej a na niej poukładać biszkopciki, następnie polać je "rumową czekoladą" I na wierzch wyłożyć drugą część masy. Wierzch posypać rodzynkami nasączonymi rumem. Całość zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki aby stężała.

Składniki

  • Biszkopt:2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • Masa:
  • 0,5 l mleka
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 6 kasztanek firmy WAWEL
  • 2 łyżki cappuccino czekoladowego
  • kostka masła
  • Dodatki:
  • Mała paczka okrągłych biszkoptów
  • 5 kasztanek firmy WAWEL
  • 1 mleczna czekolada
  • 100 g rodzynek
  • 1/3 szklanki rumu
  • 2 galaretki pomarańczowe

Podobne przepisy do Torcik- złoty kasztanek