Biszkopt;
Białka ubić na sztywno i nadal ubijając dodawać cukier, po jednym żółtku, mąkę z proszkiem a na koniec olej. Gotowe ciasto wylać do tortownicy o średnicy 25 cm i upiec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor.
Masa:
Z mleka odlać 0,5 szklanki i rozpuścić w nim obie mąki i proszek cappuccino, pozostałe mleko zagotować z cukrem i startymi 6 kasztankami. gdy się zagotuje wlać do niego mieszankę mączną i ugotować budyń. Po ostudzeniu utrzeć go na gładką masę z masłem. Na koniec dodać drobno posiekane 5 kasztanek i wymieszać.
Rodzynki sparzyć i odsączyć, następnie zalać rumem i odstawić na 15 minut po czym również odsączyć. Do rumu z pod rodzynek połamać czekoladę i postawić na małym ogniu aby się rozpuściła. Galaretki rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wrzącej wody.
Tortownicę wyłożyć folią aluminiową. Na dno włożyć upieczony i ostudzony biszkopt na nim rozsmarować połowę masy budyniowej a na niej poukładać biszkopciki, następnie polać je "rumową czekoladą" I na wierzch wyłożyć drugą część masy. Wierzch posypać rodzynkami nasączonymi rumem. Całość zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki aby stężała.