Tradycyjna szarlotka

Reklama

Opis przygotowania

Wszystkie składniki zagnieść na elastyczne ciasto, włożyć do lodówki.
Jabłka obrać, oczyścić i zetrzeć na tartce najlepiej na grubych oczkach. Wymieszać z cynamonem. Jeśli jabłka są zbyt kwaśne dosłodzić wg uznania.
Przygotować blachę. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną odłożyć do lodówki lub zamrażarki a drugą przełożyć na blachę (pokryć zarówno spód blachy jak i boki). Na ciasto wyłożyć jabłka i wyrównać. Posypać warstwą cynamonu. Pozostałe ciasto zetrzeć na tartce lub pokroić w paseczki (jak na zdjęciu). Piec w temperaturze 180*C, przez około 45 minut. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego:)

Jeżeli jabłka mają zbyt wodnitą konsystencję dodać dwie łyżki mąki ziemniaczanej (po jednej łyżce na 1kg jabłek)

Składniki

  • Ciasto: 40 dag mąki pszennej, 25 dag masła, 15 dag cukru pudru, 4 żółtka, 1 łyżka śmietany 18%, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masło i bułka tarta do formy, okrągła forma o średnicy 24cm
  • Nadzienie: 2 kg winnych, kwaskowatych jabłek, łyżeczka cynamonu, troszkę cukru

Podobne przepisy do Tradycyjna szarlotka