Udka w maślance

Reklama

Opis przygotowania

Udka trzeba oczywiście dobrze wymyć, Osuszone natarłam solą, czosnkiem suszonym granulowanym, pieprzem mielonym białym i papryką (słodką albo ostrą, ale to zostawiam do wyboru). Włożyłam po 3 szt. do torebek z grubej folii (takich do mrożonek) i do każdej wlałam ok. 3/4 szkl. maślanki. Torebki zawiązałam mocno starając się wypchnąć z nich jak najwięcej powietrza. Potem jeszcze potrząsałam nimi aby całe udka oblepiła maślanka. Tak przygotowane włożyłam na całą noc do lodówki – dobrze włożyć do jakiegoś pojemnika na wypadek gdyby przez jakąś dziurkę wyciekała maślanka. Następnego dnia udka wyjęłam, ale nie obcierałam ich z maślanki tylko takie ubabrane położyłam na blaszkę posmarowaną olejem. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam ok. 45 min.. W trakcie pieczenia polewałam wytopionym tłuszczem a gdy wydawało mi się, że sos nadmiernie odparował dolałam 1/3 szkl. wody. Jeśli udka w/g Was zaczną się za bardzo rumienić to można wierzch przykryć folią aluminiową.

Składniki

  • 6 udek albo ćwiartek z kurczaka,ok. 1,5-2 szkl. maślanki,
  • 1-2 łyżki oleju,
  • czosnek suszony granulowany, pieprz biały mielony, papryka mielona słodka i ostra, sól

Podobne przepisy do Udka w maślance