► Przygotować zalewę : cebulę pokroić w plasterki, podzielić na dwie części, jedną podsmażyć na patelni na złoto i / odstawić /. Do ¾ szklanki oleju dodać sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, całosć dodać do podsmażonej ostudzonej cebulki / zmieszać odstawić /.
► Przygotować mieszankę ziołową : pokruszyć listek laurowy, dodać majeranek, gałkę muszkatołową, pieprz, paprykę i owoce jałowca / wymieszać składniki /. Po namoczeniu się śledźi. / Marynowanie /.
► Pierwszą warstwę wyłożyć : surową cebulą, posypać mieszanką ziół, pomiędzy warstwy włożyć drugi listek laurowy i polać olejem. Następnie wyłozyć następną warstwę i powtórzyć czynność.
► Zamarynowanego matiasa odstawić do lodówki żeby zioła mogły oddać aromat rybie.