Wędzony Matias w Ziołowej Marynacie

Reklama

Opis przygotowania

► Przygotować zalewę : cebulę pokroić w plasterki, podzielić na dwie części, jedną podsmażyć na patelni na złoto i / odstawić /. Do ¾ szklanki oleju dodać sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, całosć dodać do podsmażonej ostudzonej cebulki / zmieszać odstawić /.

► Przygotować mieszankę ziołową : pokruszyć listek laurowy, dodać majeranek, gałkę muszkatołową, pieprz, paprykę i owoce jałowca / wymieszać składniki /. Po namoczeniu się śledźi. / Marynowanie /.

► Pierwszą warstwę wyłożyć : surową cebulą, posypać mieszanką ziół, pomiędzy warstwy włożyć drugi listek laurowy i polać olejem. Następnie wyłozyć następną warstwę i powtórzyć czynność.

► Zamarynowanego matiasa odstawić do lodówki żeby zioła mogły oddać aromat rybie.

Składniki

  • 6 Podwędzonych płatów śledziowych ( śledź Matias )2 Duże cebule
  • Szklanka oleju
  • Sok z jednej cytryny
  • 5 Ząbków czosnku
  • 3 Liście laurowe
  • 1 Łyżeczka majeranku
  • 1 Łyżeczka słodkiej papryki
  • ¾ Łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • ½ Łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ½ Łyżeczki rozgniecionych owoców jałowca.

Podobne przepisy do Wędzony Matias w Ziołowej Marynacie