Wielkanocne jajka z serkiem wiejskim i śmietaną

Reklama

Opis przygotowania

Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie, studzimy, obieramy ze skorupek. Sałatę oraz szczypiorek płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy.
Następnie szczypiorek drobno siekamy, ogórek kroimy w drobniutką kostkę. Do małej miseczki wkładamy serek wiejski, śmietanę, szczypiorek oraz ogórek, solimy i pieprzymy do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Jajka przekrawamy na pół, ostrożnie wyjmujemy łyżeczką żółtka. Białka jajek układamy na liściach sałaty. Żółtka dodajemy do masy z serka i śmietany i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną pastą napełniamy wgłębienia po żółtkach. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Dekorujemy plasterkami ogórka.

Składniki

  • -jajka 2 sztuki-śmietana Piątnica 18% 3 łyżki
  • -serek wiejski Piątnica 3 łyżki
  • -szczypiorek 1 pęczek
  • -ogórek zielony 1/2 szt
  • -sól
  • -pieprz
  • -kilka liści sałaty

Podobne przepisy do Wielkanocne jajka z serkiem wiejskim i śmietaną