Wieprzowina po przeglądzie

Reklama

Opis przygotowania

Mięso pokroić w paski, obtoczyć w mące wymieszanej z solą i pieprzem, zrumienić na rozgrzanym oleju, przełożyć do rondla, dodać liść laurowy, ziele angielskie, chili, podlać ok.1,5 wody. Dusić ok.30 min.. Na patelni po smażeniu mięsa zeszklić cebulę, dodać pokrojone w kostkę warzywa korzeniowe, chwilę smażyć, przełożyć do prawie miękkiego mięsa. Papryki i kapustę pokroić w paski, pomidora sparzyć i pokroić w kostkę, cukinię pokroić w grubsze półplasterki ew. usunąć pestki. Gdy mięso będzie już miękkie, dodać resztę warzyw, ew. doprawić całość solą i pieprzem, dusić jeszcze 10-15 min.. Na koniec dodać zieleninę. Podawać z pęczakiem i kiszonymi ogórkami.

Składniki

  • ok. 0,5 kg wieprzowiny b/k (łopatka, szynka, chuda karkówka)1 cebula
  • po pół strąka papryki żółtej i zielonej
  • pół cukinii
  • 1 pomidor
  • 1 mała marchewka
  • po kawałku korzenia pietruszki i selera
  • 4 liście kapusty pekińskiej
  • 3 łyżki mąki
  • sól , pieprz mielony - po ok. 1 płaskiej łyżeczce
  • 1/3 łyżeczki suszonego chili w płatkach
  • ew. 2 łyżki posiekanych liści bazylii lub natki pietruszki
  • 3-4 łyżki oleju
  • 2 liście laurowe i 2 ziarenka ziela angielskiego

Podobne przepisy do Wieprzowina po przeglądzie