Zapiekanka z klopsikami

Reklama

Opis przygotowania

Mięso wymieszać z jajkiem i kaszą, dodać startą drobno cebulę, przyprawić solą i pieprzem. Uformować klopsiki wielkości dużych orzechów włoskich, obsmażyć je na oleju ze wszystkich stron. Formę ( ja użyłam tortownicy średnicy 22 cm) wysmarować masłem i obsypać grubo bułką, resztek bułki nie wysypywać tylko zostawić na dnie formy. Makaron zalać wrzątkiem i zostawić na 2 min. a potem dokładnie odcedzić. Gdy lekko przestygnie oprószyć solą i ułożyć w formie ugniatając ręką. Pora dokładnie oczyścić, posiekać. Posiekać także obrane ząbki czosnku. Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć pora z czosnkiem. Dodać chili, mrożoną fasolkę, wlać mleko rozrobione z mąką. Zagotować mieszając. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Gęsty sos warzywny wylać na makaron, na to ułożyć klopsiki lekko je wciskając, posypać całość posiekaną bazylią i startym serem. Zapiekać 30-40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Składniki

  • 30 dkg mięsa mielonego,10-15 dkg sera żółtego,
  • 1/2 szkl. mleka,
  • 2 łyżki masła + 1-2 łyżki oleju,
  • do smaku: sól, pieprz mielony, tymianek suszony,
  • 1 garść listków bazylii,
  • 250 g zielonej fasolki szparagowej, użyłam mrożonej,
  • 1/2 łyżeczki płatków chili,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1/2 pora,
  • 1 jajko,
  • 4-5 łyżki kaszy manny,
  • 300 g makaronu ryżowego wstążka,
  • 1/2 cebuli,
  • do formy: 1 łyżka masła + 3 łyżki bułki tartej

Podobne przepisy do Zapiekanka z klopsikami