Zapiekanka z makaronem

Reklama

Opis przygotowania

Makaron gotujemy (musi być al dente, gdyż później go zapiekamy).
Ser ścieramy na tarce jarzynowej o drobniejszych oczkach. Sos rozrabiamy według przepisu na opakowaniu lub robimy swój z podanych składników.
Do naczynia żaroodpornego wkładamy połowę ugotowanego makaronu. Na to kładziemy starty ser.
Następnie drugą część makaronu i na to znów ser.
Wszystko zalewamy sosem i zapiekamy około 25 minut w temp. 180-200 stopni.

Składniki

  • 1/2 opakowania makaronu świderki10 dag sera żółtego
  • 1 opakowanie "Pomysł na zapiekankę makaronowo - serową" lub sos własnej roboty:
  • około 1 szklanki śmietany 12%
  • sól
  • pieprz
  • zioła wedle gustu (tymianek, gałka muszkatołowa, czosnek, kurkuma)

Podobne przepisy do Zapiekanka z makaronem