Żeberka w białym i czerwonym winie

Reklama

Opis przygotowania

Wcześniej około 3 godzin przygotować żeberka – do naczynia wlewamy wina mieszamy i wkładamy żeberka. Cebulę obieramy i kroimy w krążki, przykrywamy żeberka dodajemy liść laurowy. Po jakimś czasie należy je przekręcić aby dobrze się zamarynowały z wszystkich stron. Przekładamy żeberka do formy i zalewamy winami w których wcześniej się moczyły, solimy i pieprzymy mięso i dodajemy tymianek. Wstawiamy do piekarnika na 200 stopni na 60 min. na dolną półkę. Piekarnik wcześniej nagrzać.

Składniki

  • 1kg żeberek1 cebula duża
  • 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
  • 1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • tymianek - 2 łyżki
  • 2-3 listki laurowe
  • sól, pieprz

Podobne przepisy do Żeberka w białym i czerwonym winie