Zupa krem z kurek

Reklama

Opis przygotowania

Ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę tez. Rozgrzać masło, podsmażyć cebulę, dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, smażyć razem ok. 5 minut mieszając żeby nie przywarły warzywa do dna. Dodać umyte kurki (cześć odłożyć do przybrania zupy), dodać zioła, zalać winem, odparować. Wlać bulion i gotować, aż kurki i ziemniaki będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Zupę zmiksować, dodać śmietanę. Zmiksować jeszcze raz.
Pozostałe kurki usmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. Z chleba zrobić grzanki
Zupę podawać na talerzu ze smażonymi kurkami. Zupa najlepsza jest następnego dnia.

Składniki

  • 30 dag kurek2 ziemniaki
  • cebula
  • 50ml wytrawnego białego wina
  • 100 ml śmietany 18% do zup
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • tymianek
  • natka pietruszki
  • masło
  • grzanki z czerstwego chleba usmażone na maśle

Podobne przepisy do Zupa krem z kurek