Zupa rzodkiewkowa

Reklama

Opis przygotowania

Ziemniaka kroimy w małą kostkę. Zagotowujemy wodę, wrzucamy na wrzątek kostkę rosołową i pokrojonego ziemniaka. Rzodkiewki ścieramy na tarce na dużych oczkach.
W rondlu powoli roztapiamy masło i wrzucamy rzodkiewki. Dusimy na małym ogniu 2-3 minuty, uważając, aby rzodkiewki się nie zrumieniły. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodajemy rzodkiewkę uduszoną z masłem. Ogórka dokładnie myjemy i razem ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do zupy. Chwilę gotujemy. Koperek myjemy, osączamy i drobno siekamy. Garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekany koperek. Zupę mieszamy i zaprawiamy śmietaną. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Składniki

  • 1 l wody1 kostka bulionu
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • koperek
  • 1 większy ziemniak lub 2 mniejsze
  • łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany 18% Piątnica
  • kawałek świeżego ogórka
  • sól
  • pieprz

Podobne przepisy do Zupa rzodkiewkowa