Zupa zielony kwiecień

Reklama

Opis przygotowania

Brokuła podzielić na różyczki, łodygi obrać i pokroić w kostkę. Zagotować ok. 2 l wody z dodatkiem cukru i soli. Włożyć brokuła na 5 minut i wyjąć.
Cukinię młodą pokroić ze skórką w kostkę. Kalarepkę obrać i także skroić w kostkę, podobnie cebulę.
Roztopić masło na patelni,poddusić cukinię, kalarepkę i cebulę, wsypać zioła prowansalskie.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, wsypać do wody, w której gotowały się brokuły. Wsypać mrożoną fasolkę. Gotować ok. 5 minut,po czy
m dołożyć warzywa z patelni i mrożony szpinak.Doprawić pieprzem,solą i przyprawą Kucharek.Gdy ziemniaki będą miękkie włożyć brokuła. Śmietanę zahartować gorącą zupą,mieszając aby się nie zważyła.Wlać ją do zupy i mocno podgrzać-nie gotować.
Zupa jest lekka ale syta i zdrowa.

Składniki

  • 1 brokuł1 mała cukinia
  • 20 dag zielonej mrożonej fasolki szparagowej
  • 20 dag mrożonego szpinaku
  • 1 kalarepa
  • 6 małych ziemniaków
  • 1 czubata łyżka ziół prowansalskich
  • 1 cebula
  • 2 łyżki śmietany do zup Piątnica
  • sól,pieprz
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 czubata łyżka przyprawy Kucharek

Podobne przepisy do Zupa zielony kwiecień