Zupa szczawiowo-szpinakowa

Reklama

Opis przygotowania

Jajka ugotować na twardo,ostudzić i obrać.
Bulion zagotować, włożyć zawartość słoiczka ze szczawiem i mrożony szpinak, zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Gotować ok. 5 minut, odstawić. Zmiksować zupę blenderem.
Jogurt naturalny zahartować gorącą zupą (tj. wlewać cienką strużką ok.150 ml zupy do jogurtu, intensywnie mieszając.Wlać całość do pozostałej zupy i wymieszać, nie gotować. Ew. mocno podgrzać.
Na grzanki użyłam zwykłego białego chleba, bo akurat taki miałam pod ręką. Kromki pokroiłam na małe kwadraty, cieniutko posmarowałam masłem i posypałam startym żółtym serem. Zapiekłam w 200 stopniach kilka minut, aż ser się rozpuścił.
Do każdego talerza włożyć przekrojone na pół jajko, wlać zupę. Grzanki podać oddzielnie i zaraz konsumować.

Składniki

  • 1 słoiczek o poj. ok.150 ml szczawiu pasteryzowanego (ja robię wg. przepisu Pyzy)15 dag mrożonego szpinaku z czosnkiem
  • ok. 1,5 litra bulionu warzywnego z kawałkami marchewki, pietruszki, selera
  • pieprz, sól
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego bez cukru
  • grzanki
  • 3 jajka

Podobne przepisy do Zupa szczawiowo-szpinakowa