Bakaljowy

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto
Margarynę z mąką i proszkiem do pieczenia posiekać nożem. Dodać jajko, cukier puder, cukier waniliowy i lekko wyrobić rękami, dodając śmietanę (ile przyjmie ciasto). Ciasto wyłożyć na formę do pieczenia. Na ciasto dać powidło śliwkowe, warstwę śliwek suszonych, rodzynki, orzechy krojone, sok z cytryny.

Zalewa:
Ubić pianę z białek. Żółtka utrzeć z margaryną i cukrem. Dodać resztę składników i nadal ucierać. Całość delikatnie wymieszać z pianą. Zalewą zalać ciasto z bakaliami. Piec w temp. 150 stopni ok. 40 minut.

Składniki

  • Ciasto:30 dag. mąki
  • 15 dag. margaryny
  • 10 dag. cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 proszku do pieczenia
  • śmietana kwaśna
  • powidła śliwkowe
  • śliwki suszone
  • rodzynki
  • 10 dag. orzechów krojonych
  • Zalewa:
  • 1 kostka margaryny
  • 20 dag. cukru
  • 20 dag. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 jaj
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany
  • 10 dag. włoskich orzechów mielonych

Podobne przepisy do Bakaljowy