Jodełka

Reklama

Opis przygotowania

CIASTO:
Margarynę, cukier, żółtka utrzeć na puszystą masę. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i amoniakiem, a na końcu dodać pianę z białek i lekko wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części do jednej dodać 2 łyżki kakao i wymieszać, do drugiego pół szkl. suchego maku i wymieszać, a trzecie pozostawić białe.

PRZYGOTOWAĆ DO PIECZENIA:
Do foremki wlać ciasto kakaowe, wyłożyć pół paczki biszkoptów, układać je w jodełkę, między biszkoptami układać wiśnie drylowane z syropu i rodzynki. Nałożyć ciasto makowe i, jak poprzednio, układać biszkopty, dodać wiśnie i rodzynki. Zalać ciastem białym. Piec w temp. 180 stopni przez 30-40 min.

Składniki

  • Ciasto:1 1/2 kostki margaryny
  • 8 jajek
  • 2 1/2 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka amoniaku
  • 1 1/2 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szkl. suchego maku
  • Dodatkowo:
  • 1 duża paczka biszkoptów
  • wydrylowane wiśnie
  • rodzynki

Podobne przepisy do Jodełka