Bananowiec

Reklama

Opis przygotowania

1. Biszkopt: białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać, dodać żółtka – ubijać, na koniec dodać mąkę i proszek. Wlać ciasto na dużą blachę i upiec.

2. Masa bananowa: masło i margarynę utrzeć do białości, obrane banany rozdusić widelcem na papkę dodać do masła i ucierać, galaretki rozpuścić w szklance wody, wlać zimną do masy i ucierać do powstania jednolitej masy. Masę wyłożyć na biszkopt.

3. Śnieżkę ubić z mlekiem, dodać zimną galaretkę rozpuszczoną w 0,5 szklanki wody. Ubijać i wlać tężejącą na masę bananowa.

4. Po zastygnięciu pianki kroimy banany i układamy je na wierzchu, i zalewamy galaretką rozpuszczoną w 3 szklankach wody (tężejącą).

Składniki

  • Biszkopt:4 jajka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 4 łyżki mąki,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Masa:
  • kostka masła,
  • 10 dag margaryny,
  • 1 kg bananów,
  • 2 galaretki wiśniowe,
  • Pianka:
  • śnieżka, mleko 200 ml,
  • galaretka (dowolna),
  • na górę 2 galaretki i 3 banany,

Podobne przepisy do Bananowiec