Bukiet młodych marchewek podanych na cukinii

Reklama

Opis przygotowania

– Warzywa myjemy, osuszamy. Marchewki obieramy i kroimy na ćwiartki, a nieobraną cukinię na ósemki. Gotujemy na parze tak, aby warzywa były al dente. Pozostawiamy do ostygnięcia.
– Jogurt grecki mieszamy w misecze z oregano, posiekanym szczypiorkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawiamy do smaku.
– Układamy kolejno cukinię, bukiety marchewek zawiązane szczypiorkiem, dip jogurtowy i posypany dookoła posiekany bób.

Składniki

  • 2 młode marchewkimała cukinia
  • garść ugotowanego i obranego bobu
  • kilka łodyżek szczypiorku (dekoracja i dip jogurtowy)
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • ząbek czosnku
  • szczypta oregano suszonego
  • szczypta soli
  • pieprz mielony

Podobne przepisy do Bukiet młodych marchewek podanych na cukinii