Kurczak po góralsku

Reklama

Opis przygotowania

Czosnek miazdzymy i ucieramy z sola,kminkiem i pieprzem dodajac sok z cytryny.Dzielimy kurczaka i nacieramy powstalym sosem.Odstawiamy do lodowki na ok 2-godziny.Posiekać drobno kapustę. Cebulę pokroić w kostkę i szklimy na tłuszczu, dodać kapustę i dusić do miękkości, podlewając jeśli trzeba, kilkoma łyżkami wody. Doprawiamy do smaku. Kurczaka zrumienic.Przekładamy do garnka z kapustą i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 40 min. Na koniec dodać śmietanę i dobrze wymieszać, doprawić. Przed podaniem obficie posypać zieleniną.

Składniki

  • 1 średni kurczak lub 4 duże udka2 spore cebule
  • 50 dag kiszona kapusta
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 łyżki margaryny
  • 3 ząbki czosnku
  • garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek)
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz lub mielona ostra papryka
  • szczypta mielonego kminku

Podobne przepisy do Kurczak po góralsku