Fettuccine w sosie kurczakowo – warzywnym

Reklama

Opis przygotowania

Makaron gotujemy w wodzie z solą i listkami laurowymi. Odcedzamy. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy pierś kurczaka pokrojoną w kostkę. Jak będzie zrumienione dodajemy cebulę paprykę i podsmażamy mieszając energicznie. Jak cebula zmieni kolor na żółtawy dodajemy pomidory pokrojone w kostkę i smażymy, mieszając. Jak pomidory puszczą dość dużo sosu to zmniejszamy ogrzewanie patelni dodajemy wodę ok szklanki, przykrywamy i dusimy ok 20 min. Sprawdzając ilość wody. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, mieszamy. Wykładamy makaron na talerz, polewamy gotowym sosem. Przed podaniem posypujemy serem parmezan, oregano.

Składniki

  • 200g makaronu350g piersi z kurczaka
  • 1/2 czerwonej papryki (dużej)
  • 1/2 cebuli
  • 6 średnich pomidorów
  • 3 łyżki masła
  • 2 listki laurowe
  • bazylia, oregano
  • ser parmezan
  • sól, pieprz

Podobne przepisy do Fettuccine w sosie kurczakowo – warzywnym