Chilli Con Carne

Reklama

Opis przygotowania

W dużym garnku rozgrzać olej. Wrzucić mięso i smażyć, aż zbrązowieje. Dorzucić pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany lub przciśnięty przez praskę czosnek. Posolić, popieprzyć i smażyć do zeszklenia cebuli. Dodawać następnie pomidory z puszki, fasolę i kukurydzę. Zamieszać. Dodać przyprawy i przygotowane w międzyczasie zmiksowane w blendzerze świeże chilli z suszonymi pomidorami. Pomownie zamieszać. Dodać na koniec koncentrat pomidorowy, zamieszać i dusić przez godzinę co jakiś czas mieszając.

Podawać z tortillą, ryżem lub makaronem i śmietaną.

Najlepiej smakuje na drugi dzień jak się wszystko przegryzie.

Składniki

  • 3/4 kg mięsa mielonego wieprzowego, wołowego lub mix4 duże cebule
  • pół główki czosnku
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • puszka czerownej fasoli
  • puszka białej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • 2 koncentraty pomidorowe
  • 4 papryczki chilli
  • 4-5 pomidorów suszonych w oliwie
  • łyżeczka sproszkowanego chilli
  • łyżeczka pieprzu cayenne
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • łyżeczka oregano
  • sól, pieprz
  • olej

Podobne przepisy do Chilli Con Carne