Chłodnik litewski pro-zdrowotny

Reklama

Opis przygotowania

Botwinkę wypłukać i posiekać, buraczki cieniutko obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać niedużą ilością wody (ok. pół szklanki) i dusić ok. 10 minut, a następnie odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z kefirem i śmietaną, dodać zgnieciony czosnek, szczypiorek, koperek i pokrojone w drobną kostkę ogórki i rzodkiewkę. Posolić do smaku, odstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać z połówkami jajka na twardo.

Jeśli ktoś lubi wersję bardziej kwaśną, do gotowanej botwinki można dodać garść liści świeżego szczawiu.

Składniki

  • duży pęczek botwiny wraz z młodymi buraczkami,2 ogórki,
  • 1 pęczek posiekanego koperku,
  • 1 mały pęczek posiekanego szczypiorku,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 litr Kefiru Milandia Fresh,
  • 200 ml Śmietany Pro-zdrowotnej Omega 3&6,
  • 1 pęczek rzodkiewki

Podobne przepisy do Chłodnik litewski pro-zdrowotny