Ciasto Bounty

Reklama

Opis przygotowania

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem prostokątnej blachy o wymiarach 20 na 35 cm i piec w temperaturze 170 – 180 stopni przez około 30 minut. Ostudzony biszkopt można nasączyć wodą z aromatem waniliowym.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (około 20 minut). Do gorącej masy należy dodać masło, i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt.
Czekoladę połamać, dodać margarynę i całość podgrzewać na parze, aż składniki się połączą. Gotową polewą polać ciasto. Ewentualnie posypac kokosem wierzch polewy.

Ciasto należy schładzać w lodówce, by do końca zgęstniało i umożliwiło krojenie

Składniki

  • -Biszkopt:5 jajek
  • 1 niepełna szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao Gellwe
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Gellwe
  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 20 dag masła
  • 25 dag wiórek kokosowych
  • cukier waniliowy - 16 g Gellwe
  • - Polewa:
  • czekolada mleczna 100 g
  • czekolada gorzka 100 g
  • 12,5 dag margaryny/masła

Podobne przepisy do Ciasto Bounty