Biszkopt jasny:
Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, wsypać cukier i dobrze ubić.
Dodać żółtka a następnie mąkę z proszkiem i wymieszać. Ciasto wylać do dużej formy piec około 40 minut w temp. 180st.C. Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty. (ja ciasto podzieliłam na dwie części i piekłam w osobnych blaskach, tak jest łatwiej).
Biszkopt makowy:
Białka z solą ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijając dodać mak, olej i mąkę z proszkiem.
Gotowe ciasto wlać do takiej samej wielkości formy jak biszkopt jasny. Piec około 30 minut w temp. 180 st.C.
Masa budyniowa:
Z podanych składników z wyjątkiem tłuszczu ugotować budyń. Po ostudzeniu utrzeć go z masłem i margaryną na puszysty krem.
Przełożenie;
Sposób przełożenia:
Galaretką rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody nieco przestudzić i wymieszać ją z dżemem. Następnie posmarować nim pierwszy blat jasnego biszkoptu i przykryć drugim. Na niego wyłożyć połowę masy budyniowej i przykryć ją biszkoptem makowym. Na biszkopcie makowym rozsmarować pozostałą masę a na niej poukładać biszkopciki. Wierzch polać polewą kakaową i posypać np. mielonymi migdałami.