Ciasto makowo – budyniowe

Reklama

Opis przygotowania

Biszkopt jasny:
Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, wsypać cukier i dobrze ubić.
Dodać żółtka a następnie mąkę z proszkiem i wymieszać. Ciasto wylać do dużej formy piec około 40 minut w temp. 180st.C. Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty. (ja ciasto podzieliłam na dwie części i piekłam w osobnych blaskach, tak jest łatwiej).

Biszkopt makowy:
Białka z solą ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijając dodać mak, olej i mąkę z proszkiem.
Gotowe ciasto wlać do takiej samej wielkości formy jak biszkopt jasny. Piec około 30 minut w temp. 180 st.C.

Masa budyniowa:
Z podanych składników z wyjątkiem tłuszczu ugotować budyń. Po ostudzeniu utrzeć go z masłem i margaryną na puszysty krem.

Przełożenie;
Sposób przełożenia:
Galaretką rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody nieco przestudzić i wymieszać ją z dżemem. Następnie posmarować nim pierwszy blat jasnego biszkoptu i przykryć drugim. Na niego wyłożyć połowę masy budyniowej i przykryć ją biszkoptem makowym. Na biszkopcie makowym rozsmarować pozostałą masę a na niej poukładać biszkopciki. Wierzch polać polewą kakaową i posypać np. mielonymi migdałami.

Składniki

  • Jasny biszkopt:8 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki krupczatki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Biszkopt z makiem:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki maki krupczatki
  • 2 łyżki suchego maku
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Masa budyniowa:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 opakowania budyniu śmietankowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • kostka masła
  • 1/2 kostki margaryny
  • Dodatki:
  • Paczka biszkoptów okrągłych
  • słoiczek dżemu truskawkowego
  • 1 galaretka truskawkowa

Podobne przepisy do Ciasto makowo – budyniowe