Ciasto z suszonymi śliwkami i rodzynkami

Reklama

Opis przygotowania

1.Śliwki i rodzynki wkładamy do słoika.wlewamy wódkę,zakręcamy i odstawiamy na 24 godziny.Co jakiś czas odwracamy słoik.
2.Ciasto:białka ubijamy na sztywno,stopniowo wsypując cukier.Żółtka ucieramy z proszkiem.Wlewamy ocet i ucieramy na puch.Dodajemy mąki,kakao i pianę.Mieszamy.Pieczemy około 25 minut w formie 25×36 cm.w 160 stopniach.Studzimy.Kawę rozpuszczamy w 5 łyżkach wody.Nasączmy biszkopt.
3.Krem:masło ucieramy na puch.Dodajemy porcjami mleko zagęszczone,a następnie owoce z wódką.Smarujemy ciasto.Układamy herbatniki.
4.Mleko miksujemy z karpatką.Wykładamy na herbatniki.Posypujemy kakao i dekorujemy plasterkami kiwi.

Składniki

  • Ciasto:4 duże jajka
  • niepełna szklanka cukru pudru
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4
  • szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżka octu
  • 2 czubate łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem czekoladowy:
  • 20 dag.pokrojonych suszonych śliwek
  • 20 dag.małych rodzynek
  • niepełna szklanka wódki
  • puszka mleka zagęszczonego czekoladowego
  • 15 dag.masła
  • Oraz:
  • opakowanie herbatników np.szkolnych
  • opakowanie kremu błyskawicznego karpatka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • kiwi
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

Podobne przepisy do Ciasto z suszonymi śliwkami i rodzynkami