Tort z czereśniami

Reklama

Opis przygotowania

ciasto kruche
Mąkę z masłem zimnym dobrze posiekać dodać reszte składników i szybko zagnieść. Ciasto włożyć do lodówki na godzinę czasu po godzinie wyjąć i rozwałkować. Ciasto wył0ożyć na natłuszczoną formę do tarty o średnicy 26 cm. docisnąć brzegi i ponakłuwać widelcem. piec ok. 15-20 minut w temp 200 stopni.
masa budyniowa
Dwie szkl. mleka zagotować z masłem i cukrem. Pozostałe mleko zmiksować z jajkami, budyniem, mąką i wlać na wrzące mleko. Zagotować ciągle mieszając. Przestudzić.
Tarta z czereśniami
na przestudzone ciasto wyłożyć masę, ułożyć owoce.

Składniki

  • ciast kruche1.5 szkl. mąki pszennej
  • 100g. masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • masa budyniowa
  • 3 szkl. mleka
  • 1 szkl. cukru
  • 50g. masła
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 16 g
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • ponadto
  • 500 g. czereśni drylowanych
  • olej do wysmarowania blaszki

Podobne przepisy do Tort z czereśniami