Clafoutis z wiśniami i migdałami

Reklama

Opis przygotowania

Wiśnie umyć, wydrylowac i przelozyc na sitko do osączenia. Po 10 minutach przełozyc do miseczki i zasypac 25g cukru, wymieszac. odstawic na 30 minut. Forme do pieczenia (mozna użyc ceramicznej lub do tart) wysmarowac masłem i wysypać częścią płatków. Mąkę z proszkiem przesiac, dodac cukier, jajka, mleko, śmietanę, olejek i szczypte soli i wszystko wymieszac na gladka masę mikserem lub trzepaczką. Ciasto ma mieć konsystencje smietany. Owoce przełozyć do formy na migdały (kilka odłozyc do dekoracji na wierzch). Zalac masą owoce, połozyc odłozone wiśnie, wierzch posypac platkami migdałowymi. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut i potem zmniejszyc na 180 i piec przez 30 minut do suchego patyczka. Po wyjeciu przestudzić i posypac cukrem pudrem.
Pyszne orzezwiające, szczegolnei jak sie ma wisnie i nie wiadomo co z nimi zrobić.

Składniki

  • 500g wiśni150 g mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Gellwe
  • opakowanie (100g) płatków migdałowych
  • 3 jajka
  • 100g cukru + 25g osobno
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 125ml mleka
  • szczypta soli
  • kilka kropel olejku waniliowego (lepiej dać prawdziwą wanilię lub esencje ja nie miałam)
  • masło do wysmarowania formy
  • cukier puder do dekoracji

Podobne przepisy do Clafoutis z wiśniami i migdałami