Cynaderki wieprzowe lub cielęce

Reklama

Opis przygotowania

Nerki rozkroić, oczyścić i włożyc na kilkanaście godzin do zimnej wody. W tym czasie wode często zmieniać. Następnie odgotować przez ok.10 min, wodę odlać. Do garnka włożyć warzywa,kostkę rosołową, pieprz ziarn., liść laurowy i ziele ang., i czosnek, zagotować. Włożyć nerki i gotować do miękkości. Nerki wyjąć i pokroić w kostkę, wywar przecedzić. Zrobić rumianą zasmażkę z 2 łyżek mąki i tłuszczu ( ja wolę smalec). Podlać wywarem, mieszać dokładnie, tak by powstał sos. Doprawić wym. przyprawami wg gustu. Podawać z kaszą gryczaną i ogórkiem kwaszonym. Można też podać z ziemniaczkami lub grubym makaronem! SMACZNEGO!

Składniki

  • 1 kg nerek wieprzowych lub cielęcych (dużo lepsze)po 1 marchewce i pietruszce
  • kawałek selera
  • biała część pora
  • 2 duże ząbki czosnku
  • mąka
  • olej lub smalec do zasmażki
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele ang. pieprz ziarn. liść laurowy, maggi, pieprz mielony

Podobne przepisy do Cynaderki wieprzowe lub cielęce