Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella

Reklama

Opis przygotowania

– Warzywa myjemy, z pomidorów dodatkowo usuwamy skórę, a z papryk gniazda nasienne, kroimy w grubą kostkę. Obrane ząbki czosnku kroimy na plasterki i dodajemy do rozgrzanej oliwy. Gdy kuchnię wypełni aromat czosnku wrzucamy cukinię i paprykę, mieszamy, dusimy kilka minut, gdy będą al dente dodajemy pomidory oraz przyprawiamy, mieszamy. Czekamy 25-30 minut, aż sos pomidorowy zrobi się gęsty, a warzywa nabiorą wspaniałego smaku ziół.
– Danie podajemy natychmiast z serem mozzarella pokrojonym w kostkę, ułożonym na wierzchu. Ser pięknie rozpływa się na warzywach, buon appetito!

Moja rada: Przygotowane danie idealnie komponuje się z makaronem typu penne.

Składniki

  • 3 średnie cukinie2 czerwone papryki
  • 3 duże mięsiste pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki dobrej jakości oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 3 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 szczypty przyprawy Fit up KAMIS do duszonych warzyw i zup
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • kolorowy pieprz KAMIS w młynku
  • ser mozzarella
  • sól

Podobne przepisy do Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella