Fale dunaju z galaretką

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto:
Margarynę utrzeć z cukrem, następnie dodać kolejno po jednym żółtku. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną pozostawić jasną i wyłożyć ją na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej dodać kakao, dokładnie wymieszać i wyłożyć na ciasto jasne. Na wierzchu rozsypać borówki amerykańskie. Piec w temp. 180 st.C. ok 45 minut.

Masa:
Z mleka odlać pół szklanki i wymieszać w nim obie mąki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Na gotujące się wlać mieszaninę z mleka i mąki i ugotować budyń.
Ostudzony utrzeć z masłem. Gotową masę wyłożyć na upieczone i ostudzone ciasto.
Na masie rozłożyć jeżyny. Galaretki rozpuścić w 700 ml wrzącej wody. Ostudzić, gdy zaczną tężeć wylać na ciasto i wstawić do lodówki.

Składniki

  • Ciasto:6 jajek
  • kostka margaryny
  • szklanka cukru pudru
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki wody
  • Masa:
  • 0,5 litra mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • kostka masła
  • Dodatki:
  • 0,5 litra borówki amerykańskiej
  • 0,5 litra jeżyn
  • 2 galaretki niebieskie

Podobne przepisy do Fale dunaju z galaretką