Faworki

Reklama

Opis przygotowania

Wszystkie składniki dokładnie zagnieść. Ciasto powinno być miękkie. Rozwałkować dosyć cienko, pokroić na pasy szerokości ok 5 cm, a te na romby przecięte w środku. Końcówki rombów przełożyć przez przecięcia, formując faworki. Pieczemy je na głębokim tłuszczu, wrzucając po kilka sztuk. Pilnujemy, aby miały jasny kolor. Po upieczeniu wyjmujemy na papierowe serwetki aby odsączyć tłuszcz. Kiedy przestygną, posypujemy cukrem pudrem.

Składniki

  • 1 szklanka kwaśnej śmietanyok 1/2 kg mąki
  • 1 jajko + 2 żółtka
  • cukier waniliowy
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania

Podobne przepisy do Faworki