Filet z kurczaka, mocno popieprzony

Reklama

Opis przygotowania

Każdą pierś rozciąć na dwie pojedyncze części, oddzielić polędwiczki. Duże części lekko rozbić dłonią, oprószyć lekko solą, skropić 3 łyżkami soku cytrynowego i 3 łyżkami oliwy. Odstawić pod przykryciem na 1 godzinę do lodówki. Zamarynowane filety oprószyć obficie kruszonym pieprzem i papryką, kłaść na mocno rozgrzaną patelnię (nie wlewać tłuszczu) i usmażyć na złoto-brązowo z obu stron, ok. 3-5 min. z każdej. Podawać z ziemniakami z wody i salsą truskawkową.

Salsę przygotować w/g przepisu http://www.przepysznie.pl/moj_profil/podglad/przepisy/salatki/salsa_truskawkowa

Składniki

  • 2 podwójne piersi z kurczaka3 łyżki soku z cytryny -
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • ok.2 łyżeczki kruszonego pieprzu czerwonego
  • ok. 1,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • do smaku: sól

Podobne przepisy do Filet z kurczaka, mocno popieprzony