Flaki inaczej

Reklama

Opis przygotowania

Do garnka wlać wodę dodać czyste flaki pokrojone, sól. Gotować ok 30 min. Odlać wodę i nalać czystej, dodać nóżkę. Marchewkę, czosnek, cebulę, obieramy i wkładamy do flaków. Gotujemy ok 1 godziny. Wyjąć warzywa i zostawić pod przykryciem. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebule, dodać w kawałkach, jamon serrano, kaszankę, chorizo. Papryczkę chili, paprykę słodką. Podsmażamy, dodać mąkę, mieszamy i dodajemy do wywaru z flaków, mieszamy i dodajemy do garnka z flakami, dodajemy pieprz w ziarnkach i liść laurowy. Gotujemy ok 1 godz. Na koniec doprawić do smaku.

Składniki

  • 750g flaków czystych1 mała kaszanka
  • 2 cebule średnie
  • 1 łyżka mąki
  • 1 nóżka świńska
  • 150g jamon serrano (szynka parmeńska)
  • 1 chorizo( kiełbaska hiszpańska)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 liść laurowy
  • oliwa z oliwek
  • pieprz w ziarenkach, 1 łyżeczka papryka słodka
  • sól, papryczka chili

Podobne przepisy do Flaki inaczej